Hvad er Rolfing ®?
balance pebbles 1.jpg

Rolfing® er en helhedsorienteret behandlingsform dybt forankret i et grundigt kendskab til anatomien. En Rolfer® arbejder med at afbalancere kroppens dele i forhold til hinanden, så der opnås en tilstand af ligevægt. Rolfing® er kendt for sine vedvarende resultater og for sit dybdegående arbejde med bindevævet og med kroppens bevægelsesmønstre.

 
Ida P. Rolf.jpg
 

Rolfing® blev udviklet i 1960’erne af den amerikanske biokemiker Dr. Ida P. Rolf, som studerede menneskets krop og psyke gennem hele livet. Dr. Rolf kaldte selv metoden for Strukturel Integration, og den er sidenhen blevet kendt som Rolfing®. Det officielle navn er Rolfing® Strukturel Integration. I dag findes der findes flere former for Strukturel Integration –alle disse metoder har deres rødder i Dr. Rolfs arbejde.

 

Rolfing® og Rolf Movement® er registrerede varemærker, der er ejet af The Rolf Institute of Structural Integration (RISI) i Colorado, USA. Kun behandlere som er certificeret hos det amerikanske institut eller hos et af dets afdelinger i hhv. Tyskland, Canada, Brasilien og Japan må kalde sig Rolfere®.

Rolfboy.jpg

 Tyngdekraften – ven eller fjende

 

Tyngdekraften er noget vi alle er påvirket af 24 timer i døgnet. Alligevel er det noget de fleste ikke skænker en tanke. Når kroppen er i lod, dvs., når hoved, nakke, torso, bækken, ben og fødder er organiseret og stablet pænt ovenpå hinanden, kan man meget lettere stå, sidde og bevæge sig ganske afslappet med en god holdning uden at skulle kæmpe for at ’holde kroppen’.

træ.jpg
 
Gravity is the therapist
— Ida P. Rolf

Hvis kroppen ikke er i lod, må man kæmpe mod tyngdekraften, der vil trække kroppen ned og ofte skæv. Når man prøver at rette sig op, vil det være anstrengende og man vil falde tilbage i det gamle mønster så snart man ikke tænker over det længere. Musklerne vil gøre deres bedste for at hjælpe med at holde os opret og vil kompensere for en manglende lodlinje ved at spænde op. Udsatte muskler kommer derved til at bære en tyngde som var tiltænkt en centreret og jævn fordeling i kroppen. Over tid vil dette resultere i smerter, ubehag, stivhed og manglende bevægelighed.

 
 

Et træ vil altid søge mod at fordele sin vægt omkring sin midterlinje for ikke at blive trukket skævt af tyngdekraften.

tree-306056_1280.png

 Lidt om bindevæv og fascia ~ det bløde skelet

 

De fleste kender til begrebet bindevæv, men ved måske ikke, hvad det egentlig er eller, hvorfor det er så vigtigt. Det, de fleste tænker på når de hører ordet bindevæv, kaldes i virkeligheden fascia.

Forestil dig fascia som et stort tredimensionelt spindelvæv, der gennemvæver hele kroppen. Hvis du forestiller dig, at du kun ser fascia og intet andet i kroppen, vil du se konturerne af et fuldstændigt og tredimensionelt menneske.

Med dette billede for det indre blik, er det let at forstå, hvorfor fascia også kaldes det bløde skelet. Uden fascia kunne vi slet ikke holde os oprejst eller holde sammen på kroppen.

cobweb-1160456_1280.jpg
 
fascia.jpg

Bindevæv er en overbetegnelse for mange forskellige typer væv. Bindevævet er ALT det, som binder kroppen sammen. Når der inden for Rolfing® tales om bindevæv er det primært fascia, sener, ledbånd og brusk der refereres til. En Rolfer® arbejder med alle disse og især med det, der kaldes fascia.

En overskåret citrusfrugt giver et godt billede på, hvordan fascia fungerer i kroppen. Den overfladiske fascia ligger i et lag lige under huden, den dybe fascia omkranser alle muskler og den viscerale fascia omkranser alle organer. En Rolfer® arbejder med alle tre typer fascia og derved med hele din krop, både på overfladen og i dybden.

Fascia stabiliserer, beskytter og adskiller strukturerne i kroppen. På samme tid skaber fascia også forbindelse. Forbindelse mellem de strukturer der ligger op og ned ad hinanden og forbindelse fra kroppens ene ende til den anden.

Den nyeste forskning viser, at fascia fungerer som et kommunikativt system, hvor cellerne kan sende beskeder til hinanden. Dette endda med en langt større hastighed end nervesystemet er i stand til.

Fascia betyder rigtig meget for hydreringen af vores celler. Vores celler fungerer simpelthen bedre hvis fascia er velhydreret og derfor er fascia afgørende for aldringsprocessen.

Sundt fascia er som smørelse i kroppen, der lader strukturerne glide og bevæge sig frit indbyrdes. Usundt fascia er derimod stift og sejt og vil give dig højere risiko for at lide af hovedpine, muskelsmerter, nakke- og rygsmerter, begrænset bevægelsesfrihed, dårlig holdning mm.


fascia 2_Fotor.jpg

En trøje giver et meget godt billede af, hvordan et træk i fascia ved hoften kan trække i fascia helt oppe ved modsatte skulder og forårsage problemer her.

Rigtig mange af de ting du sikkert forbinder med aldring, såsom kroniske smerter, skader, sygdomme, stive led, dårlig holdning og indskrænket bevægelsesfrihed er nært forbundet med stift, tørt og sejt bindevæv.

fascialshirt.jpg
 
Fascia is the organ of posture
— Ida P. Rolf

Med sit omfattende netværk er fascia meget stærkt og kan let trække skelettet skævt, så der opstår asymmetri og ubalance. Uhensigtsmæssige bevægelsesmønstre kan skabe et kronisk træk i fascia, der kan trække knogler skæve og forskyder muskelgrupper væk fra deres naturlige position.


Kroppen er gennemvævet og omsluttet af facsia – og tænker man på dette er det ikke så mærkeligt, at fascia’ens tilstand har stor betydning for hvordan vi har det.

Genvind sundheden i dit fascia

 

Fascia kan heldigvis genvinde sin sundhed. De teknikker man anvender i Rolfing® er udviklet med henblik på hjælpe fascia til at genvinde sin smidighed, elasticitet og hydrering, så det igen lader kroppens strukturer glide og bevæge sig frit mellem hinanden.

Du kan også hjælpe dit fascia ved at ændre på holdnings- og bevægelsesmønstre, der ikke tjener hverken dig eller dit fascia særlig godt. I Rolf Movement® arbejder man primært med en kropslig bevidstgørelse og ændring af kroppens holdnings- og bevægelsesmønstre.

HolmRolfing_high_res_14.jpg

Fascia har generelt godt af bevægelse. Blide stræk som i fx restorativ yoga hjælper fascia til at forblive frit og smidigt. Men også små spontane stræk i dagligdagen har betydning. Det er vigtigt at strække sig og man ser at alle babyer og rigtig mange dyrearter gør det hver eneste dag, som det mest naturlige i verden.

Fascia har også rigtig godt af løb, sjipning, hop eller andet, der har en tilsvarende stød effekt op gennem kroppen. Dette hjælper fascia til at bevare en sund elasticitet og tonus.

Har man ventet for længe og fascia allerede er klistret godt sammen er det dog ikke tilstrækkeligt med stræk og løb. Her skal der manuel behandling til, hvis fascia skal løsnes og hjælpes tilbage til sin naturligt sunde tilstand.

silhouette-3130960.png
Jeg her gennem de sidste fire år, efter en kompliceret fødsel, haft en del fysiske udfordringer. Jeg har bl.a. haft ondt fra lænden og ned i det ene ben. Efter flere års behandlingsforløb hos fysioterapeuter var jeg ved at give op. Det var først, da jeg startede hos Kirstine, at jeg fik modet tilbage. Den afgørende forskel var hendes helhedsorienterede tilgang til kroppen, talent for at forstå sammenhængene i kroppen og hendes arbejde med at smidiggøre bindevævet.

Jeg er blevet bevidst om min krop og min holdning, samtidig med at Kirstine har løsnet op, så jeg i dag kan bevæge mig frit. Jeg er utrolig taknemlig for det Kirstine har givet mig. Det har haft stor betydning for min livsglæde og jeg vil næsten kalde Kirstines behandling et lille mirakel.
— Malene Dalsgaard - 46 år - Grafisk designer
cherry blossom 1.jpg